Epilarea definitiva – intre mit si realitate

Dintre toate procedurile cosmetice, epilarea definitiva se bucura probabil de cea mai mare cautare, fiind de asemenea unul dintre cele mai putin controversate tratamente specifice spa-urilor si saloanelor de infrumusetare. In ceea ce priveste riscurile asupra sanatatii care decurg din aplicarea tratamentelor de epilare definitiva, majoritatea studiilor arata ca ele sunt minime. Singura problema care ramane de lamurit tine de eficienta propriu-zisa a tratamentului. Cu alte cuvinte, cat de definitiva este ea defapt?

De la baza spre varf

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa luam lucrurile pas cu pas. In primul rand, care este diferenta dintre epilare si depilare? Acesti doi termeni sunt adeseori folositi unul in locul celuilalt, in mod impropriu, fiindca nu inseamna deloc acelasi lucru. Diferenta tine de adancimea tratamentului – depilarea indeparteaza parul de la suprafata pielii (la fel ca barbierirea in cazul barbatilor, sau utilizarea cremelor depilatoare), pe cand epilarea indeparteaza si radacinile parului, aflate desigur sub tesutul epitelial. Epilarea definitva este un tratament care nu doar elimina radacinile foliculilor de par, dar inhiba regenerarea lor pe termen lung.

Solutii high-tech pentru probleme low-tech

Epilarea definitiva se realizeaza folosind pulsuri luminoase de inalta intensitate (laser) pentru a incalzi selectiv celulele foliculilor pilosi la o temperatura de 70o Celsius, intr-un anumit moment de dezvoltare a firlului de par, mai exact, in momentul in care acesta comunica inca in mod direct cu radacina sa. Firele de par se dezvolta defapt din “puful” care acopera pielea noastra inca de la nastere, sub influenta unor hormoni din corp. Ritmul lor de crestere este supus unor cicluri programate gentic, iar aceasta este cauza necesitatii mai multor tratamente de epilare definitiva, cat si motivul pentru care ele trebuie repetate cu frecvente diferite in functia de zona din corp care este tratata.

Epilare definitiva? Probabil…

Din pacate, programarea genetica a cresterii si dezvoltarii firelor de par face imposibila o garantie perfecta a permanentei tratamentului de epilare definitiva. Exista doua motive principale pentru aceasta situatie:

1. Ciclurile de crestere – in functie de zona din piele care este supusa tratamentului, firele de par care se doresc indepartate cresc in ritmuri diferite Ele niciodata nu se dezvolta simultan, fiind conditionate de trei etape: cea de dezvoltare, cea de stagnare si cea de regresie. Atunci cand unele fire de par sunt in etapa de stagnare, altele sunt in regresie, iar altele tocmai se dezvolta. Cunoasterea la perfectie a acestor cicluri, de la individ la individ, este foarte dificil de realizat, si totusi, de ea depinde eficacitatea frecventei de repetare a tratamentelor, cat si de alti factori, ca adancimea foliculilor in derm, grosimea firului de par, pigmentarea lui si asa mai departe. Din pricina complexitatii acestor variabile, eficienta tratamentului de epilare definitiva se cuantifica, in functie de zona aplicarii, in procente. Zonele in care eficienta este maxima (90-95%) sunt axilele, zona inghinala si gambele.

2. Determinarea hormonala – A doua problema, si cea mai dificil de adresat, tine de faptul ca hormonii care provoaca dezvoltarea pufului in fire de par pigmentate si mai groase, se pot emite de corpul nostru oricand. Doar pentru ca exista un numar de fire de par la un moment dat, nu inseamna ca nu poate urma un nou val hormonal, declansat de diferiti stimuli, care sa determine formarea unor noi fire de par. Astfel, chiar daca tratamentul de epilare definitiva este eficace pe o anumita suprafata, la un moment dat, nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba, datorita mecanismelor naturale ale corpurilor noastre.

Cea mai buna optiune existenta

Cu toate acestea, in momentul de fata tratamentele de epilare definitiva sunt cea mai buna optiune disponibila pentru indepartarea firelor nedorite de par, avand totusi o eficienta pe termen lung mult mai mare decat oricare alternativa. Tineti cont de faptul ca tratamentul acesta exista doar de aproximativ 15 ani, deci este dificil de precizat in ce masura epilarea este intr-adevar definitiva pentru tot restul vietii – inca nu exista nimeni care sa fi putut apela la acest tratament cu suficient timp in urma pentru a se putea masura cu exactitate eficienta lui pe termen lung. Insa, cu datele pe care le avem la indemana, exista o multime de persoane pentru care epilarea definitiva a insemnat un deceniu de libertate fata de pilozitatea nedorita.

Tagged:

2 thoughts on “Epilarea definitiva – intre mit si realitate

 1. Maria mai 13, 2014 at 7:52 pm Reply

  Buna ziua,

  Ma incanta ideea de a apela la epilarea definitiva insa am inteles ca este foarte dureroasa.
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate.

  Multumesc,
  Maria

  • Cellulem Block mai 26, 2014 at 1:49 pm Reply

   Buna ziua,
   Ne bucuram ca ne-ati scris! Epilarea definitiva nu este foarte dureroasa, este o procedura suportabila, depinde foarte mult de gradul de intoleranta a durerii a fiecarei persoane si de zona pe care doriti sa o tratati. Intradevar se simte o piscatura intensa si o senzatie de caldura, dar va asigur ca o puteti suporta. Intensitatea de lucru se stabileste in urma unei evaluari gratuite, in functie de fototipul pielii si al firului de par. Intensitatea este personalizata in functie de pragul de suportabilitate al fiecarei persoane. Va asteptam cu drag in centrele Cellulem Block si pentru orice nelamurire va rugam sa ne contactati.
   O zi frumoasa,
   Cellulem Block

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

fourteen − seven =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>